הדברת פרעושים , הדברת כיני יונים , ריסוס כיני יונים, ריסוס נגד פשפשים , ריסוס פרעושים , הדברת קרציונים , עקיצות או גירודים .
פרעושים , אלו טפילים חסרי כנפיים ומוצצי דם. הם בעלי גוף פחוס צדדים מה שמקל על יכולת תנועתם בסבך השערות או הנוצות של הפונדקאים .
פרעושים זקוקים לדם בשביל להתקיים ולשם כך מוצצים דם על ידי עקיצות שמבוצעות בפונדקאים השונים (כלבים , חתולים , מכרסמים , אדם ועוד).
באזורים בהם יש חולדות או מכרסמים שונים לרוב ימצאו גם פרעושים אשר יהיו על גופם ובסביבתם , לכן ראוי לציין כי בעת הזמנת טיפול של הדברת חולדות או הדברת עכברים ומכרסמים נוספים מומלץ לבצע גם הדברת פרעושים , זאת משום שכעת פרעושים אלו , אשר איבדו את מקור מזונם, יחפשו לעצמם פונדקאי אחר – האדם .
ישנם סוגים שונים של פרעושים כגון פרעוש האדם , פרעוש הדבר ( פרעוש החולדה ) , פרעוש הכלב וגם פרעוש החתול .
להלן חלק מן המחלות המועברות על ידי פרעושים :
מחלת הדבר – נגיף הדבר מצוי לרוב בקרב חולדות .
כאשר פרעוש עוקץ חולדה נגועה, דרכי העיכול שלו ייסתמו , מה שלא יאפשר כניסה של דם לגוף הפרעוש, כלומר הפרעוש יישאר רעב, מה שיכנס אותו למצב של "סטרס" וצורך עז במזון (דם).
במטרה לנסות ולהשיג מזון (מנות דם) אשר בלעדיו פרעושים לא יכולים להתקיים, יצא הפרעוש הנגוע למרתון עקיצות אותן יבצע על כל מי שבסביבה.
כניסה של דם למערכת העיכול של הפרעוש, כאמור היא בלתי אפשרית ולכן קצב העקיצות יגבר והוא יסתיים רק במותו של הפרעוש.
בעת עקיצת פרעוש , כמו גם בעת עקיצת קרציה או יתוש , יופרש רוק אל תוך גוף הפונדקאי אשר יכיל חומרים נוגדי קרישה וחומרים מאלחשים.
לאחר העקיצה יופיעו גירודים אשר יכולים להימשך ימים אחדים. אצל בעלי פרווה עלולות עקיצות אלו לגרום להתקרחויות, חוסר דם (אנמיה) ובמקרים קיצוניים בעיקר אצל גורים או בעלי חיים מבוגרים התופעה עלולה להסתיים במוות.
במקרה של פרעוש נגוע הרוק המועבר לפונדקאי יכיל כמובן גם את החיידק (מחולל המחלה).
עקיצות אלו מסוכנות, שכן הן אלו שמפיצות את מחלת הדבר.
טיפוס הבהרות האנדמי (מוריני) - זוהי גם מחלת חולדות טיפוסית והיא מועברת מ- חולדה ל- חולדה ומחולדה לאדם ע"י פרעוש החולדה. זוהי מחלה המלווה בחום גבוה עולה ויורד ועלולה להימשך מספר חודשים.
המחלה, בניגוד למחלת הדבר, לא מועברת ע"י עקיצת פרעושים אלא היא מועברת בעת מגע עם הפרשות פרעושים , אשר אלו, חודרות אל גוף האדם ע"י גירודים ודרך פצעים פתוחים המצויים בעור.
הפרעושים יכולים גם "לסייע" בהעברת טפילים כגון תולעת הסרט אשר פוגעת במעיים של בעל החיים.